luni, 18 iulie 2011

Cat de mult te joci cu copilul tau?


Copilul rade: intelepciunea si iubirea mea e jocul; tanarul canta: jocul si intelepciunea mea e iubirea; batranul rade: iubirea si jocul meu e intelpciunea”.
(L. Blaga)

Indiferent de varsta, elementul joc este prezent in viata fiecaruia dintre noi fie ca e vorba de joaca celor mici, jocuri de societate, jocuri de cuvinte, dansul ca joc, a descoperi jocul cuiva sau a face jocul cuiva. Orice forma de joc, chiar si bataia de joc, are la baza distractia. Atunci cand cineva isi doreste sa se distreze apeleaza la formele de joc care ii servesc cel mai bine personalitatea si nivelul de educatie dobandit.
O activitate intelectuala sau fizica va fi cu atat mai agreabila cu cat va include cel putin la nivel imaginar perspectiva unor momente de libertate, prin joc. In acelasi mod, orice activitate educativa in care un copil este implicat, activitate care prin definitie presupune un efort suplimentar, multa rabdare si devotament din partea adultului, devine mai placuta si mai eficienta daca e incadrata intr-o atmosfera de joc care sa dea sentimentul libertatii depline in recrearea realitatii. „... copilul imagineaza, rejoaca o lume reala in scopul de a cunoaste mai bine, de a-si largi orizontul de cunoastere, de a-si forma anumite deprinderi.” (Ioan Cerghit)
Jocul este esenta copilariei, insa de prea multe ori parintii isi lasa copiii prinsi in capcana jocului nesupravegheat, orientat inspre nicaieri din motive care de tot atatea ori pot fi obiective, dar care mai tarziu se vor dovedi a fi fost creatoare de contexte favorabile doar pentru joaca. Despre un copil nu se poate spune ca el creste si atat; trebuie sa spunem ca el se dezvolta prin joc.” (Jean Chateau) Acest joc nu trebuie inteles ca activitate libera de orice fel de reguli intocmai cum viata pe care copilul o va cunoaste mai tarziu ca adult nu este doar un joc lipsit de restrictionari si reguli. Copilul stie sa priveasca jocul cu seriozitate, iar prin succesul obtinut in timpul jocului “isi afirma fiinta, isi proclama forta si autonomia” ( Jean Chateau). Datoria parintelui ca prim educator al propriului copil este de a-i oferi jocurile cele mai diverse si cele mai educative punandu-i astfel la dispozitie cunostintele care sa-i starneasca dorinta de a le cerceta si a le aprofunda. In acest sens site-ul www.meki.ro ofera un real sprijin parintilor dedicati care isi recunosc responsabilitatea in educatia pe care o ofera copiilor cand acestia nu se afla la gradinita sau scoala.
Navigand pe www.meki.ro, parintii pot descoperi descrierea unor jocuri cu aplicabilitate in situatii de genul celor care presupun poate monotonie (intr-o calatorie) sau neplacerea cauzata de o boala, fise de lucru care ofera suport pentru petrecerea timpului intr-o maniera constructiva, dar si distractiva.
Nu exista nimic care sa-l bucure pe copil mai mult decat timpul petrecut in compania parintelui adult care nu a uitat cum e sa se joace intr-o lume aparent imaginara, dar care poate fi atat de conectata la realitate. La urma urmei gasesti atata satisfactie intr-un joc in care ti-ai antrenat copilul si la sfarsitul caruia copilul tau si-a mai insusit un principiu de viata, o regula a familiei sau pur si simplu cateva cunostinte care ii vor fi de folos atunci cand se va face trecerea de la joc la munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu