TUTUROR COPIILOR CARE VOR DEVENI PARINTINimic nu are o influenta mai puternica din punct de vedere psihologic asupra mediului lor si, in special, asupra copiilor lor decat viata netraita a parintilor”. (Carl Gustav Jung)


Acorda-ti o clipa de ragaz inainte de a da curs dorintei navalnice de a deveni mama/tata ori inainte de a intra doar in rand cu lumea. Aminteste-ti de toate acele schimbari pe care ai dori sa le produci in parintii tai si cantareste cu mintea ce e rau si ce e bun, pastreaza faptele de iubire si afectiune, pastreaza gesturile de prietenie si judecata dreapta.

Iubeste-ti copiii asa cum tu insati/insuti te-ai iubit pe tine candva, demult, copil fiind. Incearca sa gasesti cuvinte, reactii, pedepse care sa nu marcheze personalitatea copilului intr-un sens nefericit, in asa fel incat acesta sa dezvolte echilibru (nu frustrari), incredere (nu infatuare), bun simt (nu “tiganie”), valori asa cum sunt ele definite intr-un cerc mai extins decat cel oferit de cartier, televizor sau calculator. Ofera-i dreptul la orizonturi de cunoastere nenumarate astfel incat sa se recunoasca si sa se regaseasca in orizontul limitat al spatiului in care traieste.

Fii fericit inainte de a deveni parinte pentru a avea puterea de a transmite fericire si dragoste de viata. Incearca sa gasesti calea spre fericire, fara mentalitatea ca un copil iti va da fericirea si stabilitatea pe care nu reusesti sa le obtii intr-un alt mod. Bucura-te de viata pana la capat, din plin, si daca un copil face parte din frumusetea ei, nu lasa ca unica ratiune a existentei tale sa fie determinata doar de existenta lui, a copilului. Traieste pentru tine in primul rand, rasfata nevoile personalitatii tale, pentru a te putea bucura de tot ceea ce te inconjoara, inclusiv de si impreuna cu copilul tau.

 Casnicia neglijata

2 comentarii:

  1. daca tot mai multi oameni ar constientiza ca sunt responsabili in primul rand de viata lor si ca un copil nu poate avea ca exemplu o persoana goala care-l idolatrizeaza, ar fi mult mai putini copii care nu-si cunosc parintii - in sensul ca locuiesc cu ei, mananca cu ei la aceeasi masa insa le sunt straini total (nu au idee ce le face placere sau neplacere ce vise au avut acesti parinti care acum robotesc - odata erau adolescenti ce visau sa revolutioneze lumea, sau erau indragostiti de viata pur si simplu si nu aveau nevoie de "ratiunea mea" pentru a trai

    RăspundețiȘtergere