joi, 23 iunie 2011

Ce isi doreste un copil?


When you say ‘yes’ to others, make sure you are not saying ‘no’ to yourself.” — Paulo Coehlo


Dand un simplu SEARCH pe Google, in cautarea a ceea ce isi doreste un copil, in principal aflam ca vedeta X isi doreste un copil sau ca vedeta Y isi mai doreste un copil. Iar daca ar fi sa privim in randurile celor care sunt vedetele propriei lor vieti, rezultatul ar fi probabil acelasi. E cel putin interesant sa privesti adultii preocupati de ceea ce isi doresc, mai ales cand e vorba de copii. In mare masura ei stiu ca un copil are nevoie de foarte multe si uneori copiii primesc foarte multe. Insa alteori, ajungi sa te intrebi daca parintii isi cunosc cu adevarat copiii si daca stiu ce isi doreste un copil, fie el copil de scoala sau copil adult.
Nu as putea sa cred ca un copil isi doreste altceva mai mult decat fericirea parintilor sai. Iar multime de copii ar putea sa confirme acest lucru. Desi pentru multi cuvantul fericire nu are aplicabilitate in viata reala, iar ganditori si filosofi mai mult sau mai putin optimisti au experimentat si definit fericirea in modul lor personal, fericirea ramane acel ceva spre care tindem cu sufletul. Fericirea parintilor e acea stare pe care copilul, indiferent de varsta, o resimte. Fericirea parintilor e molipsitoare, iar copilul va prelua – indraznesc sa generalizez – acest talent al parintilor sai, de a fi fericit.
Cati parinti cu adevarat fericiti cunoasteti? Parinti – indivizi fericiti - a caror fericire sa nu depinda strict de prezenta fizica a copilului, de dragalasenia noului nascut? Cati parinti pe al caror chip si in ale caror gesturi se poate citi fericirea cunoasteti? Fericirea ca impacare cu sinele, impacare cu alegerile facute in viata, fericirea ca multumire sufleteasca si bucurie a zilei de azi. Fericirea care iti ofera certitudinea ca nu ai vrea sa schimbi canalul.
Si cat de fericit poate sa fie un copil atunci cand isi simte parintele nefericit, atunci cand unicul motiv de fericire al parintelui e numai si numai prezenta copilului? Cat de stirbita poate sa fie fericirea unui copil atunci cand isi vede parintele nemultumit, atunci cand i-a fost transmis sentimentul vinovatiei de a nu fi in stare sa-si faca parintele fericit?


... pentru ca intr-o relatie bazata pe dragoste asa cum e si cea dintre copil si parinte, daca tu esti fericit si eu sunt fericit ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu