vineri, 25 noiembrie 2011

O carte pentru parinti si copii



Daca iti doresti sa fii un parinte bun, cu siguranta ai inceput deja sa te informezi, sa cauti, sa inveti, pentru ca de fiecare data apare ceva nou. Iata o carte ce se recomanda pe sine prin faptul ca tot ceea ce gasesti scris in ea se regaseste in concretul zilelor noastre, fie ca suntem parinti de copii ori copii pentru parinti.

"Celebrul pediatru american Dr. Benjamin Spock spunea ca a fi parinte este pasul cel mai important catre maturitate pe care il poate face cineva. Un parinte responsabil, care isi doreste tot ce e mai bun pentru copilul lui, va fi mai atent, in primul rand, la el insusi, la ce face si ce spune, la cuvintele pe care le foloseste, la gesturile si atitudinea lui, la obiceiurile lui, bune si rele, la modul in care relationeaza cu cei din jur, la igiena personala etc. Educatia copilului incepe cu noi.
Noi trebuie sa ne corectam propriile defecte, sa scapam de obiceiurile nesanatoase, altfel, cum sa cerem copiilor ceea ce noi insine, oameni in toata firea, nu putem realiza?"

"Cum ai ajuns parinte? […]

Ce este, pentru tine, copilul tau? […]
Oricare ar fi raspunsurile tale, copilul nu are nici raspundere, nici vina. Nu are nevoie nici sa i te inchini ca unui zeu, nici sa-l urgisesti ca pe un caine de pripas. Nici n-a venit aici sa-ti implineasca visurile, nici sa-ti faca viata imposibila. Nici sa-ti fie confesor, nici sa poarte pe umerii lui responsabilitatea unei averi pe care n-a creat-o si de care nici nu are, poate, nevoie ca sa fie fericit. Nici n-a venit sa-ti tina tie de urat, sa stea lipit de tine toata viata. Ca viitor adult, va avea si el viata lui si dreptul sa o traiasca asa cum va considera el ca este cel mai bine.

Pana atunci insa, tu esti cel ce raspunde pentru el. Pentru ingrijirea lui. Pentru educatia lui. Pentru devenirea lui. In fata lui. In fata ta. In fata societatii.

El te iubeste neconditionat si te priveste ca pe Dumnezeul lui. […]

Bucuria lui cea mai mare este sa-i dai atentie. […]

Spaima lui cea mai mare este sa nu te piarda. […]

Dorinta lui cea mai mare este ca tata si mama sa se iubeasca si sa fie impreuna. […]

Asa e el, copilul tau. Asa ai fost si tu. Iti mai aduci aminte?"

(Irina Petrea, Si tu poti fi SUPERNANNY)

2 comentarii:

  1. un mesaj offtopic din partea MWB:
    Buna ziua,
    Va citim si urmarim blogul de ceva timp, indeajuns de mult incat sa avem bucuria si convingerea ca blogul dumneavoastra merita pe deplin, sa fie premiat cu ''Premiul Most Wanted Blog'' , datorita pasiunii, imaginatiei, talentului, originalitatii si creativitatii dumneavoastra, dar mai ales datorita valorii morale si educative pe care pagina dumneavoastra o promoveaza in blogosfera romaneasca! Va rugam sa ne anuntati daca acceptati premiul sau nu accesand acest link: Premiul MWB ! Puteti afla mai multe despre MWB, convingeti-va de seriozitatea si pasiunea noastra in a promova bloguri de calitate! Ati primit premiul MWB, pentru ca unul dintre autorii nostri v-a recomandat cu placere!
    ''MWB nu cauta faima,nu cauta cifre si nici statistici ,cauta valoarea,originalitatea ,talentul si pasiunea, iar asta face oricine accepta premiul MWB si mai ales cei ce aleg sa devina membrii sau autori ai echipei MWB, pentru ca stim ca dincolo de bloguri vorbeste viata!''

    RăspundețiȘtergere