vineri, 16 septembrie 2011

Cu d-l Goe la plimbare

Ai spune ca, dupa ce l-ai studiat pe Caragiale si te-ai amuzat facand cunostinta cu d-l Goe, ar trebui sa ai o sansa in plus de a nu deveni unul dintre parintii atator domni Goe pe care, daca te invarti in mediile potrivite, ii poti recunoaste cu mare usurinta.

Cei care au devenit parinti vor spune cu lejeritate, impacare si accente de iritare: Ei, da, dar sa vezi tu, cand vei avea si tu un copil! Ei bine, sa ai un copil nu e o scuza si nu e o piedica in calea educatiei pe care, cu interes si preocupare, ar trebui sa i-o oferi.


Ce fel de scuza ai atunci cand, in prezenta ta, copilul tau ii striga doamnei mai in varsta cu care tocmai te-ai intalnit un salut de genul celor pe care il adresezi doar prietenilor? Vei spune desigur ca e doar un copil. Doar un copil care in curand va intra in clasa I, un copil caruia ii va fi destul de greu sa invete salutul de bun simt Saru'mana ori Buna ziua! Si ma gandesc ca, daca ar fi sa fii invatatoarea lui, nici chiar pentru tine nu ar fi o placere... . Insa in mod evident acest lucru nu iti pare grav atata vreme cat si tie ti se adreseaza strigandu-te pe numele mic si trantindu-se prin casa atunci cand ceva nu il multumeste. Asemenea baietelului Goe, baietelul tau, care in curand va fi barbat si tu nici macar nu ai observat cand s-a facut atat de mare, este foarte sociabil si comunicativ, vei spune. Il vei privi cu admiratie si nepasare atunci cand, cu un ranjet de copil extrovertit desigur, o va intreba pe doamna care ar putea sa-ti fie mama: Ce faci, Popescu?

Ce fel de scuza ai atunci cand “lansezi pe piata un produs” precum e baietelul acesta al tau si care in curand va fi barbat? Va fi probabil barbatul unei femei care nici nu mai conteaza cum o va scoate la capat cu el, nu de alta, dar ti-ai avut si tu partea de experienta cu un barbat, candva baietelul unei mame...
 

6 comentarii:

  1. De ce conteaza atata aparentele? De ce trebuie sa ii invatam pe copii de mici sa-si infraneze naturaletea in favoarea artificialitatii sociale, sa adopte expresii invechite gen Sarumana, in locul unui cald Salut sau Buna sau Ce mai faci?
    Cred ca ideea cde baza in educatia unui copil e sa fie invatat sa nu faca rau: sa nu-si faca rau siesi sau celor din jur. Faptul ca i se adreseaza unei cucoane infipte si tantose pe numele mic sau cu familiaritate nu denota o lipsa de sensibilitate a copilului sau a parintilor lui, ci doar o crestere conform regulilor de demnitate si respect reciproc si mutual intre oameni, fie ei copii sau adulti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ca, pana una alta, limba romana nu e asemenea limbii engleze in care te descurci cu un "Hello!" si "You", respectul fiind insa asigurat prin alte modalitati de exprimare; pentru ca forma de adresare folosita de copilul dat ca exemplu in postarea de mai sus era insotita de un ton care nu avea nimic cald sau gingas; pentru ca un copil de 6-7 ani liber sa se adreseze oricui, oricand si oricum e foarte probabil copilul care peste cativa ani va striga dupa profesori, apelandu-i tot pe numele lor mic.
    Da... noi, adultii, tindem probabil sa ne indoctrinam copiii cu diverse, dar un "Sarumana" rostit cu respect poate fi la fel de invechit precum un zambet prietenos.
    In rest, respect punctul Dvs. de vedere si multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna!

    Si eu sunt de acord cu Un parinte singur in legatura cu "Sarumana" si altele asemenea. Cred ca ar fi util sa facem o distinctie intre respect si formele lui de manifestare. Oricat ar parea de ciudat, nu-s deloc acelasi lucru. Una e sa vrei ca copilul sa fie respectuos si alta sa vrei doar vorbele alea.
    Iar ca sa devina respectuos, tot ce-i trebuie este sa fie la randul lui respectat. Nu sa fie cicalit sa zica "multumesc" si "sarumana", ci sa i se spuna lui, sincer si autentic, "te rog" si "multumesc". Zic sincer si autentic pentru ca am sesizat tonul cu care se zic cuvintele astea copiilor. E un ton artificial si didactic, izvorat nu din respect, ci din dorinta de a preda ceva si de a le controla comportamentul si vorbirea.
    In plus, cat de arbitrar e, cand te gandesti, sa zici "Sarumana" in loc de "Buna" doar pentru ca o persoana a trecut de o anumita varsta sau are un anumit statut, de obicei superior celui care saluta.
    Ai adus in discutie profesorii. Ei bine, eu am fpst profesoara si mi-ar fi placut mult sa las la o parte sclifoselile astea superficiale de tipul "domnisoara profesoara" si sa le spun copiilor sa-mi zica Andreea. Dar nu s-a putut, trebuia sa mentin distanta, aceeasi distanta care impiedica orice contact uman si firesc intre noi si care dauneaza atat de mult invatarii.
    Le fel e, cred, si in alte situatii. Obligativitatea asta de a rosti anumite cuvinte impiedica relationarea fireasca si calda dintre copii si adulti. Dar am inteles de-a lungul vremii ca majoritatea oamenilor nu vor asta, nu vor o relationare fireasca cu cei mici, pentru ca vor sa pastreze raportul de superioritate-inferioritate. Si pentru ca, de fapt, respectul nu e pentru ei reciproc, ci e ceva ce li se cuvine numai lor pentru ca au implinit x ani sau au meseria cutare si pentru ca sunt adulti, si "mucosii" aia tre' sa le arate consideratie verbala. Nici nu cred ca se gandesc la ce se afla dincolo de cuvintele "potrivite", nu le pasa daca e respect adevarat sau doar obedienta fata de niste norme impuse din afara prin intimidare si pedepse. Si asta mi se pare incredibil de trist... Si mi-e greu sa-i condamn cand vad in ei copiii care n-au fost respectati, dar au fost "instruiti" sa zica "Va rog", "multumesc" etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Andreea! Eu sunt pentru un Sarumana! asumat si interiorizat nu ca semn de obedienta, ci ca imbracaminte a unui respect pe care copilul l-a inteles ca urmare a unui comportament respectuos din partea celorlalti. Problema e ca unii copii nu prea mai au de la cine sa invete despre toate aceste lucruri, ei copiaza intr-adevar ce vad la parinti sau apropiati.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare bine ca suntem pe aceeasi lungime de unda (aproximativ, pentru ca eu nu tin deloc la "sarumana" si-o sa fiu multumita cu orice salut in cazul copilului meu). E nevoie intr-adevar de articole pe tema asta a bunelor maniere, care sa explice la un nivel mai profund decat se face de obicei, care e cel mai bun si sanatos mod de a le insufla copiilor. Daca-mi permiti, mi-ar placea sa mai scrii pe tema asta, pentru ca articolul acesta lasa loc la prea multe interpretari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, chiar mi-am propus sa mai scriu :)

    RăspundețiȘtergere