marți, 13 septembrie 2011

Socri mari, socri mici, parinti mari, parinti mici

Da, exista si aceste cuvinte in vocabularul limbii romane: socri, nora, ginere... cuvinte explicate in DEX, cuvinte care, atunci cand sunt rostite, dezvaluie tipul relatiei constituite intre parinti si copii. Vom putea auzi vorbindu-se despre socri / nora / ginere cu caldura, cu drag, cu retinere, cu raceala, cu respect, cu dusmanie sau amaraciune.


De ce atat de numeroase relatii din aceasta categorie sunt atat de lipsite de dragostea pe care orice copil si orice parinte si-o doreste? Desigur nu pentru ca unii au devenit socri, iar altii gineri si nurori, ci pentru ca atat unii cat si altii sunt oameni cu abilitati de comunicare diferite, oameni care isi exprima dragostea in diverse feluri, oameni mai mult sau mai putin intelepti, generosi, smeriti, vicleni, incapatanati, iubitori, autoritari.

EGO-ul fiecaruia dintre noi si priceperea noastra de a-l controla ne insotesc in relatiile cu semenii nostri, cu apropiatii nostri – rude de sange sau rude prin alianta.

EGO-ul si mentalitatea traditionalista, probabil, ne determina sa acceptam clasificari de genul socri mari, socri mici in ideea in care, chiar si in secolul 21, chiar beneficiind de castigul femeilor ce au luptat si inca mai lupta pentru egalitatea in drepturi, daca ai un mostenitor fecior esti, in mod evident, mai demn de lauda si stima. Astfel, cu totii – de la preot pana la fetitele domnisoare de onoare – incuviintam: unii parinti sunt mai “mari” decat ceilalti prin prisma sexului pe care il are copilul in momentul nuntii sale.

EGO-ul si mentalitatea traditionalista, probabil, sunt scuza noastra atunci cand urmarim cu maxima traire show-uri de televiziune precum Fata lui tata, Nora pentru mama, Mireasa pentru fiul meu. Acest din urma “cel mai iubit reality show matrimonial din Romania”, are (la momentul scrierii articolului) 10,769 fani pe Facebook, ceea ce spune cate ceva despre motivele pentru care, in acceptiunea unora dintre noi, parintii de baieti sunt “mari”, iar parintii de fete sunt “mici”.

Un comentariu: