luni, 18 iunie 2012

Copilul care nu stie sa minta

Nu exista boala mai mare pentru mine decat acele cuvinte care mint, din dorinta de a fi amabil.” Aeschylus
***
Atunci cand il vei intalni pe copilul cu un ochi atintit inspre soare si celalalt umbrit in sine sa stii ca l-ai intalnit pe copilul care nu stie sa minta. E copilul ce in mod onest te va iubi sau dimpotriva.

Copilul care nu stie sa minta nu cauta pretexte, nu cauta cuvinte frumoase acolo unde ele nu exista. Minciuna altora e batrana, perfida, ea isi ascunde lacomia, orgoliul, neputinta, frustrarile, nimicnicia. Adevarul copilului ce nu stie sa minta e crud, zdrobitor precum lama de bisturiu, si isi dezvaluie lacomia, orgoliul, frustrarile, nimicnicia.

Printre cei multi, il recunosti pe copilul care nu stie sa minta pentru ca el nu este la fel de iubit - in mod fatis - ca ceilalti. De cele mai multe ori il poti gasi asezat intr-un colt, privind cu ochii sai poetici la copiii mari ce-l invatasera sa nu minta. El sade in umbra gandurilor sale, strain de ochii si de gurile prefacute. Copilul care nu stie sa minta isi contempla singuratatea intr-o lume ce isi extrage seva din cuvintele frumoase, o lume ce se invesmanteaza cu diplomatia cuvintelor atent alese.

Copilul care nu stie sa minta scruteaza seninul si obscurul deopotriva, dar nu intelege de ce copiii mari ce odata-l invatasera sa nu minta, azi il invata sa minta frumos. Copiii cei mari vorbesc acum despre protejarea sentimentelor... ca atunci cand un refuz direct e greu primit si se cere a fi inlocuit. Un refuz lasand impresia confirmarii, plasat intre adevar si minciuna e aproape intotdeauna bine venit.

Copilul care nu stie sa minta cerne si discerne, iar intr-un final, cu ochiul atintit spre soare si celalalt umbrit in sine, el stie: supravietuirea e data de mecanismele apararii intr-o realitate ostila, mincinos prietenoasa. In pofida a orice, mai presus de orice, copilul care nu stie sa minta, instinctiv, nu doreste decat supravietuirea.

Ce va face el, copilul care nu stie sa minta, intr-o realitate ce incolteste sufletul si il izbeste intr-un colt, in singuratate, ca pentru eternitate?

***
E greu de crezut ca un om spune adevarul cand stii ca si tu ai minti daca ai fi in locul lui.” H.L. Mencken

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu