luni, 16 ianuarie 2012

Povestea lui Oricare

Aceasta este povestea scurta, simpla a unui catel pe nume Oricare. Era un pui jucaus, vioi si avea privirea aceea inocenta si plina de dragoste pe care doar cei cu suflet de copil o pot recunoaste. Era catelul cu ochi carora nu le puteai rezista si pe care iti era imposibil sa nu il iubesti o data ce i-ai daruit o mangaiere macar.

Asemenea puiului de om, puiul acesta avea o mare nevoie de afectiune, dar si o mare putere de a rasplati prin afectiune. Putini cunosteau importanta afectivitatii, a sensibilitatii, intr-un cuvant a iubirii in viata catelului Oricare. Unii il priveau cu detasare, vedeau in el acel ceva inutil, acel ceva putin important atata vreme cat nu aduce foloase materiale, concrete. Pentru unii el reprezenta o piedica fizica si, de aceea, de cele mai multe ori era certat, chiar lovit in moduri zgomotoase, badarane, inumane.

Uneori insa si cateii au zile bune. Iar zilele bune nu au intarziat sa apara in viata catelului din poveste fiind primit intr-o familie de oameni iubitori, care stiau sa citeasca din ochii lui rotunzi si umezi, dincolo de ceea ce unii numesc “doar un caine”. Catelul Oricare a invatat ca exista si oameni buni, blanzi care iubesc chiar si atunci cand iubirea nu le aduce vreun folos palpabil.

Azi, catelul Oricare nu inceteaza sa isi exprime recunostinta fata de cei care au stiut sa il intampine cu inima deschisa. In acelasi timp, el nu i-a uitat pe cei care l-au intampinat cu raceala si retinere... de aceea, de fiecare data cand ii re-intalneste, citesti in mersul lui sfiala... si distanta care, la un moment dat, i-a fost impusa.

                             ~ * ~

Un nou venit in familie, fie el pui de om, pui de animal, ori chiar adult, memoreaza de obicei sentimentul, vorba si atitudinea cu care este primit inca de la inceput. Primul contact nu se uita, dar – e drept – din fericire, el poate fi indreptat.

2 comentarii:

  1. E voie?
    Ar mai fi o diferenta.Puiul de om sau adultul s-ar putea sa uite ,la un moment dat,cum a fost primit,mingiiat.Puiul de animal va incerca in fiecare moment a vietii sa-si arate multumirea,iubirea,afectiunea.
    Oare "calitatea" de a fi uman distruge calitatea de a fi bun,intelegator,tandru,afectiv si de a multumi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat... e o alta perspectiva la fel de adevarata. Se pare ca umanul vine la pachet cu multe neajunsuri...

      Ștergere