marți, 6 noiembrie 2012

Iubire si reprosuri



De multe ori, fara sa vrem, aducem reprosuri ca pe o metoda clasica de a corecta - o metoda clasica, dar rareori eficienta. In schimb, adesea reprosul se dovedeste a fi o metoda clasica de a rasuci cutitul in rana. Ori de cate ori facem un repros, noi ne dorim sa taiem raul de la radacina, fara sa lasam vreo urma, de parca am putea sa-l facem invizibil, chiar inexistent in acest fel. Un prim repros face loc altuia; o ruptura se produce, iar noi nu contenim a aduce reprosuri.

Copiii mari sau mici nu iubesc reprosurile nu pentru ca nu isi doresc sa invete, sa se corecteze ori sa devina mai buni. Ei nu iubesc reprosurile fiindca acestea creeaza un sentiment de vinovatie distructiva, sentimentul ce macina increderea in sine, stima de sine si demobilizeaza.

Uneori reprosul e maniera de a ne dezvalui propiile slabiciuni ori nereusite, propria neincredere sadita temeinic in mintile si sufletele noastre.

Atunci cand reprosurile sunt multe, mari si grele, iubirea paleste precum verdele frunzei inghesuite in colt, acolo unde luminii ii e interzis sa razbata.

Uneori actiunile noastre sunt socotite ca ofensa voita la adresa celuilalt – copil, parinte, sot(ie). Acuzele de acest gen nu pot decat sa instraineze, cu atat mai mult cu cat ele sunt indreptate spre cei ce refuza efortul dezvinovatirii.

Reprosul e privirea inspre trecut, inspre ceea ce a fost, inspre zarurile ce au fost aruncate, nicidecum inspre urmatoarea miscare. Atunci cand invitam reprosul la masa noastra, starea dominanta ar trebui sa fie cea de intristare, pentru ca reprosul e aducator de galceava. Iar galceava e asemenea unei unghii lungi si ascutite scartaind pe o tabla neagra.

Reprosul e intaia vorba aruncata atunci cand iubim si ne pasa, dar mai ales atunci cand iubim fara stiinta, cand credem ca iubirea e suficient de puternica sa treaca dincolo de cuvintele taioase, de tonul dispretuitor.

Reprosul repetat in numeroase forme are viata lunga, ramane incarcerat in acel ceva greu de definit si vizualizat, numit suflet. Si atunci cand iubesti si iti pasa, reprosurile nu isi au locul, nici rostul. 

2 comentarii:

  1. F. interesant... e si mai interesant ca oamenii iubesc tocmai ca sa scape de reprosuri, dar pot ajunge sa reproseze si deciziile care ii fac sa scape de anumite reprosuri. Lucru f. des intalnit, dar pana la urma viata e facuta pentru experimentat...unora le iese...altora nu. Intr-un final experienta e ceea ce ramane, iar reprosurile, de orice natura ar fi, ele ar trebui atat de mult reduse la tacere incat sa para inexistente, pentru ca odata cunoscuta natura reprosului, experienta e retraita cu mare analiza si indoieli, ceea ce face viata sa para o ecuatie matematica cu rezultat fix si banal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat, cu cat mai putine calcule matematice in viata, cu atat mai putine frustrari...

      Ștergere