miercuri, 27 iunie 2012

Teama


Uneori alter ego-ul meu ma indeamna sa visez... sa visez la cum ar fi... ca sanatatea mea sa subrezeasca inainte de vreme, intr-un mod tragic, intr-un dramatism al suferintei asa cum, de altfel, nu as indrazni macar sa gandesc. Vanitatea umana imi starneste pofta de a imagina scenarii – cati m-ar plange, cati m-ar compatimi, catora le-as declansa regrete, cati m-ar rasfata atunci mai mult decat nicicand? Sunt scenarii scurte, asemenea norilor ce se petrec pe cerul verii, flash-uri ale unui om slabit ce nu si-a mai baut vitaminele de ceva vreme, scenarii ale unui om cu acuitatea vizuala corupta. Alter ego-ul meu isi pune uneori ochelarii de cal si priveste inainte lipsit de o panorama inaltatoare, lipsit de o priveliste curata si libera precum taramul tuturor fagaduintelor.

Aud deseori ca sunt mame ce-si declara copilul ca fiind posesorul unui mic handicap... pentru a obtine un al treilea an de stat acasa, cu beneficiile financiare pe care le obtinuse de drept in cei doi ani de concediu maternal. Sunt mame ce nu se cutremura la gandul macar de a-si vedea copilul chiar cu un handicap minor. Sunt oameni in putere, ce isi cumpara adeverinte medicale atestand o sanatate subrezita, pentru ca astfel ei ar fi in avantaj. Se stie, se vorbeste si poate, in unele cazuri, se iau masuri impotriva acestor delicte. De asemenea se stie si se vorbeste despre cum sanatatea e mai buna decat toate, dar pe deplin inteleasa aceasta vorba e doar de cei care stiu sa compare cele doua mari extreme: sanatatea si boala. La un moment dat, tuturor ne e parca frica de ne-sanatate si, totusi, aud ca exista multe mame ce se inscriu in aceasta moda a declaratiilor false fara a da impresia celei mai mici urme de teama. Poate doar teama de a nu fi deconspirate, dar cum ramane cu teama ca nu cumva minciuna sa devina realitate?!

Uneori alter ego-ul meu ma indeamna sa visez... salvarea mea e teama de o realitate crunta.

3 comentarii:

  1. Mamele sunt mame! Au un mod aparte de a gandi si a se exprima. Uneori gresesc cu voie sau fara voie, dar aceasta se intampla pentru ca motivul pentru care traiesc e unul esential, COPILUL. Vor pentru el tot ce e mai bun si tocmai de aceea gresesc.
    Unei mame adevarate nu ar trebui sa ii fie teama de ce se poate intampla. Ea stie ce sa faca si cum sa faca in momentul respetiv fara sa tradeze nici o umbra de teama.
    Atunci cand ne lasam viata condusa de temeri si cand parerile altora despre noi conteaza mai mult decat ceea ce credem noi despre noi insine, traiesti intr-o incertitudine continuua, care pune sub semnul intrabarii calitatea vietii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori temerile sunt bune, temerile ce-s diferite de teama de esec. Uneori temerile ne ajuta sa pastram un echilibru in ceea ce facem. Dar da, uneori mamele gresesc... nu pentru ca sunt mame, ci pentru ca sunt oameni. Si, ca toti oamenii, mamele isi au propriile puncte slabe, dar au si valori, principii de viata, principii ce in timp se transmit... copilului.

      Ștergere
  2. hmmm....
    Sunt și eu un bun scenarist! Dar îmi redirecționez în ultrima vreme visurile spre alte direcții. Cât despre adeverințe, declarații false și copii cu ”handicap minor”, better not talking!

    Recunosc în tine trăsăturile zodiei... :-)

    RăspundețiȘtergere