vineri, 10 iunie 2011

Spune-mi in ce crezi ca sa-ti spun... despre copilul tau?!

Daca principalul model al copilului tau esti tu, cu siguranta principiile tale de viata il vor influenta pe termen lung. In mod firesc, parintii sunt aerul pe care inca de la inceput copilul il respira. Iar daca aerul e curat, copilul va creste cu un psihic sanatos si va deveni un adult lipsit de traume emotionale.
Uneori se poate spune ca parintii isi fac prea multe griji pentru ceea ce ar putea sa le devina copilul, insa neglijeaza nevoile imediate ale acestui omulet. Cum ai putea sa-ti cresti copilul in asa fel incat acesta sa beneficieze de normalitatea care ii poate asigura echilibrul in toate?
Ai putea sa il inveti cum sa aiba incredere in el insusi, fara a-i amputa capacitatea de a fi realist. Ai putea sa il inveti ca increderea in sine nu inseamna aroganta, desconsiderarea celuilalt ori sentimente de superioritate fata de ceilalti. Increderea in sine presupune autocunoastere, cunoasterea a ceea ce poti, ce nu poti, cunoasterea punctelor slabe la care mai ai de lucrat, dar si a partilor bune care te fac unic si care iti dau curajul de a te integra in orice grup de prieteni. Ai putea sa il inveti ca nu e cazul sa fie intimidat de cei care vorbesc mai mult, de cei care sunt mai spirituali, mai joviali, de cei care reusesc poate sa devina preferatii majoritatii.
Ai putea sa il inveti ca lucrurile cu adevarat utile in viata se obtin in timp, nicidecum peste noapte. Ai putea sa il inveti diferenta dintre aparenta si realitate, dintre forma si fond si ca nu tot ce straluceste este aur.
Ai putea sa iti inveti copilul sa nu tanjeasca dupa norocul celuilalt si ca judecata dreapta presupune recunoasterea relativitatii din jur. Adevarul este relativ pentru ca fiecare isi are propria viziune asupra adevarului si fiecare va lupta pentru partea sa de adevar. De aceea, ai putea sa il inveti cum sa-si recunoasca propriul noroc, iar tot ceea ce construieste sa aiba ca temelie increderea ca puterea si norocul lui vin de la Dumnezeu – un Dumnezeu drept care se afla acolo sus si peste tot pentru toti cei care au si sunt dispusi sa aiba inima curata.
Ai putea sa il inveti ca bucuria in viata e generata de lucruri aparent uitate de multi, tocmai pentru ca firul vietii e atat de fragil si se poate rupe cu atata usurinta.
Ai putea sa iti inveti copilul ca, in final, singura amintirea lasata in sufletele celorlalti ramane... amintirea vorbelor, amintirea faptelor, amintirea care poate mangaia, amintirea care te poate lasa rece.
Ai putea sa iti inveti copilul ca toate acestea sunt valori, daca ai fi dispus sa le recunosti ca pe niste valori.
In ce altceva ai mai putea sa crezi si ce altceva ar putea copilul tau sa invete de la tine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu