marți, 25 ianuarie 2011

Tu ce fel de parinte vrei sa fii?


''Cei care educa copiii sunt demni de mai multa onoare decat cei care le dau viata; de aceea, pe langa viata, daruiti copiilor si arta de a trai bine.'' (Aristotel)

Tu ce fel de parinte vrei sa fii? Parintele care isi lasa copilul la scoala in speranta ca scoala va sti ce sa faca din el? Mama care, disperata, va cere profesorului sa il ajute pentru ca ea nu mai reprezinta o autoritate, copilul nu mai asculta, nu mai are respect? Tatal care primeste lectii din partea micutului de 5 ani si care este apostrofat de fiecare data cand copilul crede ca a fost nedreptatit? Parintele ilustrat de schitele lui Caragiale atunci cand, intr-o subita criza de nervi, copilul il face prost si ii intoarce spatele?

Candva era cunoscuta si binevenita expresia “cu mucii la gura”, desi unora le poate parea agresiva si total needucativa. Dar un parinte care isi doreste un copil cu bun simt, un copil care stie cand sa asculte si cand sa vorbeasca, un copil civilizat, stie ca, inca de la inceput, nu are voie sa cedeze tertipurilor strengaresti. Un parinte care isi iubeste copilul mai mult decat orice si care intelege ca “natura ne aseamana, educatia ne deosebeste” (Confucius), inca din primele zile de la nastere, va cauta calea de a nu rasfata, calea spre dezvoltarea armonioasa a unui copil a carui prezenta sa nu oboseasca mai mult decat este firesc.

In cele mai multe cazuri, a darui viata reprezinta un loc comun, un act natural care fara voia lui Dumnezeu – pentru cei ce cred intr-un Dumnezeu – nu ar putea fi implinit. Actul facerii unui copil nu ar trebui sa reprezinte un motiv de mandrie, cum nu ar trebui sa reprezinte un motiv de mandrie frumusetea celei care participa la un concurs de frumusete. Frumusetea in starea ei naturala precum si actul nasterii sunt independente de puterea noastra de creatie; in schimb, rodul educatiei oferite, copilul si adultul de mai tarziu, pot reprezenta un motiv de mandrie si implinire sufleteasca. Pentru educarea unui copil e nevoie de munca, rabdare si, mai presus de toate, de dorinta de a invata cum sa fii un parinte bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu